Veure i entendre: arriba World Press Photo 15 a Barcelona, la cita anual amb el millor fotoperiodisme

1117
Mads Nissen
  • Sota el lema «Veure i entendre», la Fundació Photographic Social Vision organitza l’exposició més important de l’àmbit del fotoperiodisme a escala mundial, que enguany reuneix 134 fotografies i 7 treballs multimèdia guanyadors del concurs internacional. Les obres es podran veure del 12 de novembre al 13 de desembre de 2015 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).
  • La Fundació Photographic Social Vision inaugura l’exposició amb la presència de Mads Nissen, guanyador absolut d’aquesta edició per la imatge que retrata la intimitat d’una parella homosexual a Sant Petersburg; Carlos Spottorno, tercer premi en la secció curtmetratge del concurs multimèdia per «At the Gates of Europe», i Gianfranco Tripodo, tercer premi en la categoria Temes d’actualitat.
  • L’obertura de la mostra es completa el dia 12 de novembre amb la taula rodona gratuïta i oberta al públic, «Estats fronterers», i les ponències de Carlos Spottorno, Gianfranco Tripodo i el periodista Guillermo Abril, que ha acompanyat els treballs sobre moviments migratoris a Europa d’ambdós fotògrafs guanyadors. A més, durant tota l’exposició s’ofereixen visites guiades per experts en anàlisi de llenguatge visual a grups, escoles o empreses, i el taller «Publicar la intimitat», que aprofundeix en la temàtica de la imatge guanyadora de Mads Nissen, i la publicació de fotografies íntimes a Internet a través de les xarxes socials.

 

L’exposició que es considera mundialment la més important en l’àmbit del fotoperiodisme, tant per la qualitat de les fotografies com pel debat i la crítica que generen les temàtiques que aborda, s’obre al públic el proper 12 de novembre de la mà de Photographic Social Vision, que organitza la mostra al CCCB amb el suport de la Fundació Banc Sabadell. Des de fa onze anys, World Press Photo és la cita anual de Barcelona amb els esdeveniments socials, polítics, culturals i esportius de l’últim any, a més de l’aparador per als millors fotoreporters del moment.

Silvia Omedes, directora de la Fundació Photographic Social Vision, destaca el valor afegit de l’exposició a la ciutat comtal: «Es tracta de Veure i entendre, com diu el lema de la campanya d’aquest any i, per això, des que vam organitzar el primer World Press Photo a Barcelona, treballem per complementar l’exposició de fotografies amb activitats paral·leles, visites guiades, continguts audiovisuals i la presència d’autors guanyadors que expliquin en primera persona els seus treballs. Som l’única ciutat espanyola que exhibeix les peces multimèdia, per exemple». Aquest any, la mostra està formada per les 134 fotografies premiades i els 7 treballs multimèdia guanyadors del concurs internacional, a més d’entrevistes a autors premiats i membres del jurat.

Els guanyadors

La imatge guanyadora d’aquesta edició és una fotografia del danès Mads Nissen, que retrata la parella homosexual formada per Jon i Alex, compartint un moment d’intimitat en el seu petit apartament de la ciutat russa de Sant Petersburg. La vida per a lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals (LGBT) s’ha tornat difícil en aquest país, on les minories sexuals han d’afrontar discriminació legal i social, assetjament i fins i tot atacs violents i crims per part d’alguns grups nacionalistes i religiosos. En relació amb la fotografia guanyadora, l’àrea d’Educació de Photographic Social Vision ha dissenyat el taller «Publicar la intimitat», que incideix en la divulgació d’imatges privades a Internet a través de les xarxes socials, i se celebrarà els dimarts i divendres durant el mes d’exposició.

Tal com ha estat passant en les últimes edicions, fotògrafs nacionals continuen tenint presència a World Press Photo i, enguany, Carlos Spottorno, de l’agència Panos Pictures, ha aconseguit el tercer premi al Curtmetratge en la secció Multimèdia pel seu treball «At the Gates of Europe». El 3 d’octubre de 2013, 366 immigrants que intentaven arribar a l’illa italiana de Lampedusa es van ofegar al mar Mediterrani. Poc després, el Govern italià va llançar l’Operació Mare Nostrum, amb la participació de cinc vaixells de la marina italiana i altres recursos addicionals. Aquest curt documental segueix l’operació de recerca i rescat de prop de dos-cents migrants, procedents del Pakistan i Síria, que van ser trobats a la deriva al mar entre Lampedusa i Tunísia.

A més, el fotògraf d’origen italo-filipí Gianfranco Tripodo, establert a Madrid des del 2005 i representat per l’agència Contrasto, ha estat guardonat en la categoria de Temes d’actualitat amb el tercer premi per la imatge d’un emigrant que s’amaga de la Guàrdia Civil a Melilla. L’home que s’amaga sota el vehicle a la imatge va evitar en aquest instant ser capturat. L’any 2014, unes sis mil persones van passar a Melilla i a Ceuta. Poques d’elles tenen garantit l’asil polític. Algunes són retornades al territori africà, però moltes no poden ser deportades perquè Espanya no té tractats amb els seus països d’origen.

Gianfranco Tripodo
Gianfranco Tripodo

Tots dos fotògrafs participaran el dia 12 de novembre, a les 19.30 h, a la xerrada «Estats fronterers», que analitzarà l’actualitat dels moviments migratoris a Europa a través dels seus treballs, amb la moderació del periodista Guillermo Abril, col·laborador d’El País Semanal, que ha acompanyat tots dos fotògrafs en els seus projectes.

 

Visites guiades

Com cada any, la Fundació Photographic Social Vision ofereix la possibilitat de fer visites guiades a l’exposició de la mà d’un expert en anàlisi del llenguatge visual, que explica les eines que ajuden a llegir i comprendre les imatges en tota la seva profunditat i entendre millor la naturalesa del concurs World Press Photo.

 

D’aquesta manera, el públic visitant pot ampliar el seu coneixement de l’actualitat mitjançant la fotografia documental i conèixer la mirada crítica de les fonts d’informació independent. El 2014, un total de 1326 persones van poder gaudir d’aquest servei obert a escoles, instituts, col·legis, associacions, col·lectius en risc d’exclusió social, empreses i tot tipus de públic interessat.

 

World Press Photo 2015

Estem davant d’una de les mostres fotogràfiques que concentra més públic a Barcelona i que en la seva última edició va aconseguir el nou rècord de 43.210 visitants durant les cinc setmanes d’exposició. Una exposició que torna a convidar al debat i a la reflexió mostrant la realitat a través de fotografies impactants, que no sempre han estat publicades pels mitjans de comunicació.

Aquest any, el certamen, en les seves vuit categories fotogràfiques, ha rebut 97.912 imatges enviades a concurs per part de 5.692 fotògrafs de 131 països, 281 d’ells espanyols. World Press Photo 2015 ha atorgat 45 premis a 41 autors de 17 nacionalitats diferents: Austràlia, Bangladesh, Bèlgica, Xina, Dinamarca, Eritrea, França, Alemanya, Iran, Irlanda, Itàlia, Polònia, Rússia, Suècia, Turquia, Regne Unit i Estats Units.

Un jurat internacional independent format per reconeguts experts en els camps del periodisme gràfic i de la fotografia ha estat el responsable de triar les imatges guanyadores d’aquesta 58a edició del Premi entre les enviades per fotoperiodistes, agències i diaris d’arreu del món. Les vuit categories del concurs fotogràfic World Press Photo 2015 són: Temes contemporanis, Vida quotidiana, Temes d’actualitat, Projectes a llarg termini, Natura, Retrats, Esports i Notícies d’actualitat. Les de concurs multimèdia World Press Photo 2015 són: Curtmetratge, Llargmetratge i Documental interactiu.

 

Fundació Photographic Social Vision

L’entitat organitzadora de l’exposició a Barcelona des de fa onze anys, Photographic Social Vision, és una fundació privada sense finalitat de lucre que, com en edicions anteriors, fa de nou possible que World Press Photo 15 visiti la ciutat gràcies a la venda d’entrades i a la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell. Des del 2001, la Fundació gestiona l’organització d’exposicions fotogràfiques i activitats docents amb l’objectiu d’informar i sensibilitzar la societat sobre realitats poc conegudes i problemàtiques socials, així com fomentar l’interès públic per la fotografia documental.

Photographic Social Vision és un referent nacional en la difusió de fotografia documental i fotoperiodisme i s’ha consolidat com l’entitat experta en projectes expositius del mateix gènere i programes educatius que utilitzen la fotografia com a motor de transformació social. El 2015 Photographic Social Vision ha impulsat DOCfield per tercer any consecutiu a Barcelona, el festival de fotografia documental que ha permès veure a la ciutat 40 exposicions de manera gratuïta, quatre nits de projecció a l’aire lliure i ha celebrat la segona edició del premi per al sector, el DOCfield Dummy Award Fundació Banc Sabadell.

World Press Photo

La fundació holandesa World Press Photo fa 58 anys que dóna suport al fotoperiodisme internacional i és la responsable d’organitzar el concurs més prestigiós per a fotoperiodistes que es mostra anualment en més de 80 ciutats de 40 països i aconsegueix reunir més de tres milions de persones. Les imatges guanyadores anualment ens informen, ens emocionen i, sobretot, ens conviden a reflexionar sobre la nostra societat. World Press Photo és una exposició amb valors que genera opinió pública, a través de les múltiples mirades sobre situacions sorprenents que es presenten any rere any.

 

World Press Photo 15

Del 12 de novembre al 13 de desembre de 2015

#verparaentender

#veureientendre

#wpp15

#wpp15bcn

 

 

 

Conferència

Dijous 12 de novembre de 2015, a les 19.30 h

«Estats fronterers». Carlos Spottorno, Gianfranco Tripodo i Guillermo Abril.

Auditori del CCCB

 

 

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

Montalegre, 5

08001 Barcelona

Horaris

De dimarts a dijous d’11 a 20 h

Divendres d’11 a 21 h

Dissabtes i diumenges de 10 a 21 h

Dilluns tancat (excepte festius)

 

www.photographicsocialvision.org

www.worldpressphoto.org

www.cccb.org

https://www.facebook.com/WPPBCN

www.facebook.com/photosocialvision

www.twitter.com/PhotographicSV

www.instagram.com/PhotographicSV

www.youtube.com/photosocialvision

 

 

 

Entrades

Venda a taquilla CCCB

Tarifa habitual: 6 €

 

twitter: @premsacccb